streda 11. januára 2017

Súčasní odborníci a literatúra o meditácii. Meditačné kurzy

           Dnes je obrovská kríza meditácie aká nikdy nebola. Životný štýl ľudí je ťažko a dlho pracovať a keď oddychujú, využijú tento čas prakticky výlučne na činnosti „informačného toku“ (t.j. média, internet).
Hoci mám prehľad prakticky o všetkých dostupných anglických, slovenských a českých knihách, prakticky nič som nenašiel čo by za niečo stálo.
99% kníh o meditácii sú doslova odpad, ktorý nech vyzerá akokoľvek lákavo, v praxi Vám to nič nedá. Ide o rôzne žvásty a rôzne vyložené neúčinné fantazmagorské hlúposti, ktoré za nič nestoja.
V 1% literatúry sa dajú nájsť aspoň nejaké útržky užitočných informácii, ale aj to je pre bežného laika nepoužiteľné.
           Vyberiem aspoň jeden z mnoho nedostatkov literatúry: Darmo budete čítať úžasné návody ako energeticky predýchavať meridiány, keď táto pokročilá metóda vôbec nefunguje bez zvládnutia iných druhov meditácie, ktoré sú základom, bez ktorého sa nepohneme. Napr. samozvaný majster taojogy Matnak Chia i keď je považovaný všeobecne za najlepšieho odborníka z tejto oblasti, hovorí o energetickom cvičení meridiánov mikrokozmickej dráhy, avšak vôbec nikde nespomína potrebnosť zvládnutia základných meditácii. Je to to isté, ako by sme chceli jazdiť autom, ktoré v nádrži vôbec nemá benzín.
           Odborníci nie sú ani šikmookí autori, ani Indi.
Je mi to skutočne ľúto, ale skutočne nenájdete prakticky nič na internete či v knihách čo by Vám nejako prakticky poslúžilo, keď samotní autori neovládajú ani tie základy. Do vyšších meditatívnych stavov sa dostali len pár krát v živote, aj to metodikou pokus-omyl.
           Tiež sa v žiadnom prípade nedajte nachytať ani rôznymi kurzami meditácie. Je to škoda peňazí. Meditovať Vás nenaučia, naučíte sa tam maximálne relaxácii.
Je mi ľúto, ale dokonca ani akreditovaný inštruktor taojogy Vás nedokáže naučiť meditovať. Taojoga je sama o sebe veľmi neúčinná metóda a na prečistenie energetického systému nijak nepomôže
           Pozberal nejaké cenné informácie z internetu a kníh z toho smetiska odpadu. I keď autori občas citujú staroveké texty o meditácii, ktorým sami nerozumejú, ja som ich pochopil a skúsenosti budem odovzdávať ďalej a to v skutočne prehľadnej forme.
Toto je bez nadsádzky prvá stránka na svete o meditácii, ktorá skutočne ľuďom môže prakticky poslúžiť. Táto stránka je naprostý svetový unikát. Dopustili by ste sa veľkého prehrešku, zanedbania dobrého, ak by ste po prečítaní tejto stránky nezačali meditovať a nepropagovali túto stránku, čo najviac ako môžete.
           V staroveku boli ľudia skúpi na odovzdávanie skúsenosti, boli tajnostkári, svojich žiakov školili len skúpo a dôverne. Avšak ja ako človek štedrý a veľkodušný tu na stránke Vám odovzdám všetky svoje skúsenosti bez cenzúry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára