streda 11. januára 2017

Šamanský filozofický racionalizmus a skepticizmus

Je dobrá aj nemalá dávka skepticizmu aj v duchovno-filozofickej stránke. Andskí šamani, hoci sú majstri astrálneho cestovania a sú schopní mnohých "nadprirodzených" vecí, sú známi aj svojím veľmi silným racionalizmom a skepticizmom.
Ich zmýšľanie rozhodne nie je blízke drvivej väčšine ezotericky zmýšľajúcich ľudí. Ortodoxný šamanizmus (ortodoxní preto, lebo existujú aj mnohí samozvaní šamani) nie je zrovna v ezoterických kruhoch populárna filozofia.
A ortodoxný šamanizmus by sa už vôbec nepáčil najznámejšiemu českému ezoterikovi Igorovi Chaunovi, = chorobne preduchovnelému človekovi, ktorý úplne fanaticky žerie všetko čo je duchovné, vrátane nešťastných dogmatických náboženstiev, podvodných liečiteľov a pochybných vizionárov.
Ono je potrebné aj vedieť rozlišovať čo je pšenica a čo plevy. 99% ezoteriky sú bláboly.
                  Čo sa týka tých DMT-ajavaskových náboženských kresťanských siekt, ktorým sa často zjavuje Panenka Mária a Ježiš, tak tie ich duchovné vízie a videnia, ako hovoria juhoamerický šamani, pochádzajú z určitej dimenzie astrálu, kde je veľký priestor pre ľudskú fantáziu. Ľudia si svojou vierou vytvorili svoje fantazijné náboženské svety. Tieto dimenzie zahŕňajú všetky náboženské predstavy, ľudia sa v týchto dimenziách môžu ocitnúť aj po smrti a môžu žiť vo svetoch, peklách, rajoch, ktoré sú v súlade s ich náboženskými predstavami. Tieto fantazijné svety človeka duchovne neposúvajú dopredu ale dozadu.
                  DMT sekty sú zlé aj z toho samotného dôvodu, že sú náboženstvom a to navyše dogmatickým. A Juhoamerickí šamani veľmi ostro kritizujú náboženstva, považujú ich za nie ľudské diela, ale ako diela démonických bytostí supai ako nástroj zotročenia ľudí a nástroj zastavenia duchovného rastu.
Ostrejšie kritizovať náboženstvo je v dnešnej dobe veľmi nepopulárne a málokomu sa to páči. Verejná mienka náboženstvo silne podporuje ani ezoterickým ľuďom sa kritika náboženstva nepáči.
Šamanizmus to nie sú žiadne sladké ezoterické rečičky, ale častokrát aj nepopulárna pravda.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára