streda 11. januára 2017

Energetická meditácia

Tento druh meditácie je najužitočnejší, tejto meditácii sa Vám odporúčam najviac venovať, najviac ju potrebujete. Hlavne ak nemáte čas na rozhadzovanie, venujte sa výlučne tomuto druhu meditácie, nestrácajte čas na iné metódy
Základné informácie o energetickej meditácii som prebral z inej stránky, zo satori.mysteria.cz
TEORIE: Energetický systém
Energetických center je velké množství. Za základní a největší je v klasické józe považováno sedm. Taoistické jóga jich rozlišuje více, neboť mezi ně řadí i oblasti jejich připojení k řídící dráze. Dále existuje spousta menších bodů situovaných například uprostřed dlaní či chodidel, na spojnici některých drah nebo ve velkých kloubech. Kromě základních a vedlejších energetických center existuje také opravdu mnoho docela malých bodů ležících na povrchu těla nebo sledujících průběh vedlejších drah. Zabývá se jimi především akupunktura a akupresura.
            Toto uspořádání není nikterak náhodné. Je zajímavé že se z pohledu anatomie velmi přesně shoduje s nervovým systémem těla, konkrétně s uložením velkých nervových svazků či hlavních nervů, ale také s přesnou polohou určitých charakteristických oblastí mozku nebo některých orgánů a velkých žláz i rozsáhlých nervových pletení. Řídící kanál je prakticky totožný s míchou, za koncepční kanál tvorí prakricky 7 hlavných čakier na prednej strane trupu
Jevy provázející cvičení
Během přímé i nepřímé stimulace energetického systému dochází nejčastěji k fenoménům „uvolňování energie“, které lze přirovnat k návalům horka či dokonce pocitům orgasmu v dané oblasti provázeným charakteristickým jemným brněním. To je typické zejména pro aktivaci větších center. Někdy jsou tyto pocity soustředěny pouze v určitých místech, jindy zaplavují rozsáhlejší části těla nebo dokonce všechna hlavní centra současně. V určitých případech se mohou dokonce postupně rozšířit do všech částí energetického systému, což bývá označováno jako efekt pseudokundalíní či "orgasmus celého těla". Tento jev lze popsat jako rozsáhlé rozlití tepla po těle za současné zvýšené aktivity největších energetických center, odkud energie vyzařuje do přilehlých tělesných částí. Může to být velice jemné nebo naopak nesmírně intenzivní. Cítíte, jak tato vibrující teplá energie jakoby "nafukuje" celé vaše tělo a působí určitým tlakem na jeho povrch i na hlavní centra. Současně můžete mít velmi zvláštní pocit "rozšiřování obrysů těla" do všech stran. Oblast vnímání energie uvnitř vašeho těla a kolem něj bývá souhrnně označována termínem „energetické tělo“. Zároveň zřetelně vnímáte jakési jemné vibrování či brnění, zejména v trupu a pažích se specifickým tlakem uprostřed dlaní. Tento stav je obvykle provázen pocitem vznášení, závratí, zkresleným vnímáním času i prostoru a také určitou extází. Trvá zpravidla krátce. Takových typů uvolnění energie existuje celá řada. Může též docházet k proudění energie pouze po některých drahách jen do některých center.
            V počátečních fázích cvičení práce s energií začátečníci zpravidla necítí žádné pocity. Za nějaký čas začnou obvykle vnímat jemné vibrace, brnění i pocity tepla. V tomto stadiu se mohou ojediněle spontánně vyskytovat výše popsané fenomény uvolňování energie. Po nějaké době cvičení však tyto náhodné jevy ustoupí a dále se budou objevovat zpravidla pouze při některých specifických technikách intenzivní stimulace energetických center.

Efekty kundalíní
Vzácně se vyskytující druh typického uvolnění energie proudící pouze řídící drahou v páteřním kanále směrem vzhůru za současné postupné aktivace hlavních center k ní připojených bývá označován jako fenomén kundalíní či „probuzení tekutého ohně“. Tento jev je často přirovnáván k vlnám horké energie pulsující páteří, jindy bývá popisován jako pomalý ale silný teplý proud, který se vlnivým pohybem proplétá mezi všemi hlavními energetickými centry od base těla k hlavě a svým průběhem je aktivuje. Z tohoto důvodu je v józe symbolem kundalíní had plazící se vzhůru. Pokud tato energie dosáhne vrcholku hlavy, rozlije se do celého rozsáhlého temenního centra, což obratně vystihuje termín „medusa efekt“. Vzácně při tom dochází ke stavům dočasného osvícení, vzniku rozšířeného vědomí, pocitům euforie či extáze, k náhlému uvědomování podstaty věcí, nejrůznějším vizím, vnímáním záblesků bílého světla či k projekcím mimo tělo.
            Probuzení kundalíní bývá vyvoláno zpravidla stimulací hlavních energetických center (zejména základního centra na basi těla).
Fenomény kundalíní byly známy též ve starém Egyptě. Tradičně se jimi však zabývá především kundalíní jóga, tantra. Mezi klasickou a čínskou taoistickou jógou existuje v tomto směru hlavní rozdíl. Klasická jóga nepoužívá koncepční kanál běžící po přední straně těla a energii nechává proudit pouze řídícím kanálem středem páteře až do temenního centra. Pracuje převážně s hlavními energetickými centry, přičemž velkou důležitost přiřazuje zejména těm nejvyšším. Cvičení klasické jógy i tantry může vést k masivnímu uvolnění energie, která je bez řádné kontroly tělu nebezpečná. Určitá rizika představuje především přivedení nadměrného množství energie do center v oblasti hlavy, k čemuž tyto techniky obvykle směřují. Metody taoistické jógy využívají k proudění energie vzhůru také řídící kanál, po dosažení vrcholku hlavy je však energie následně vedena dolů koncepčním kanálem do základního centra a celý proces se opakuje. Energie tak vlastně koluje v elipse (nazývané "mikrokosmická dráha") po obvodu těla přes všechna důležitá centra, přičemž nikde nedochází k jejímu nadměrnému hromadění. Cvičení technik taoistické jógy je proto z tohoto hlediska mnohem bezpečnější.

Rizika
Některé pokročilé techniky práce s energií mohou být z výše uvedených důvodů značně nebezpečné, zejména pro úplné začátečníky. Týká se to hlavně zmiňované kundalíní jógy, při jejímž cvičení vzniká velké množství tepla. Někteří mistři této větve jógy tak na sobě dokážou v mrazu usušit mokrou látku ovinutou těsně kolem těla. Jde však již o VELMI pokročilé techniky. Jejich riziko spočívá mimo jiné též v jakémsi „popálení“ energetických drah či nervových vláken. V ojedinělých případech může takové praktiky provázet dokonce naskočení puchýřů na kůži, pravděpodobně vlivem sugesce. Jde o velice vzácný jev způsobený velmi intenzivním cvičením. Největší nebezpečí však jednoznačně představuje již zmíněné masivní proudění energie přímo do nejvyšších center v hlavě, kde může vyvolat silné bolesti nebo jiné potíže. Ačkoliv ke všem výše uvedeným fenoménům dochází jen velmi zřídka, neberte to přesto na lehkou váhu. Tento text se klasickým praktikám kundalíní jógy přímo nevěnuje, za jejich obdobu však lze pokládat níže popsané taoistické meditace mikrokosmické dráhy, během kterých může k probuzení kundalíní skutečně dojít.

PRAXE: Stimulace energetických center
Dříve než se dostaneme ke konkrétním technikám, je třeba se naučit přesně lokalizovat jednotlivé energetické body. Jak již bylo uvedeno, největší energetická centra leží na přední straně těla několik centimetrů pod kůží na koncepční dráze. Většina z nich je velká asi jako lidská pěst. Některá se jeví spíše jako menší body, jiná jsou značně rozsáhlá. Příkladem může být solar plexus či velké temenní centrum, které způsobuje při úplné aktivaci jemné vibrace celé horní poloviny hlavy. Zde je přehled všech hlavních a nejdůležitějších center koncepční dráhy:

Důležité oblasti
První takovým centrem je bod ležící těsně pod kůží v oblasti mezi konečníkem a pohlavními orgány. Během rozmanitých technik jeho stimulace toto místo často jemně pulsuje. Jde o mimořádně významné centrum, které bývá právem považováno za "základní". Jeho aktivování nepůsobí zpravidla potíže.
Druhým důležitým místem je celá oblast mezi stydkou kostí a pupkem, kde se nachází hned tři velké body. Jejich stimulace je často náročná zejména kvůli obtížnější lokalizaci a slabým projevům aktivity těchto bodů. Nejnižší z nich leží přímo nad stydkou kostí. Bývá označován za sexuální centrum. Většina východních nauk mu nevěnuje přílišnou pozornost, o něco známější je spíše v taoistické józe. S následujícími dvěma body je to poněkud obtížnější, neboť velmi často dochází k jejich záměně. Klasická jóga považuje za druhé hlavní energetické centrum (v našem pojetí jako třetí) bod ležící asi tři až čtyři centimetry pod pupkem, přibližně dva centimetry pod povrchem těla. Bývá často zaměňováno s předchozím sexuálním centrem. Taoistická jóga tento bod nepopisuje, nesmírný význam naopak přikládá třetímu bodu zvanému dolní dantian (nebo pouze dantian, čteno tanťien) umístěnému v oblasti pupku asi centimetr nebo dva pod kůží (směrem k páteři). V taoistickém systému je to zcela jistě nejdůležitější energetické centrum, kterému je věnována opravdu nemalá pozornost. Bývá pokládáno za hlavní místo shromažďování energie v těle.
    Všechny tři tyto body je v počátečních obdobích cvičení obvykle velmi těžké zaktivovat, naučíte se to teprve po nějaké době pravidelné praxe. Nejlépe se soustředí na uvedený dantian, neboť při správném dýchání se začíná břicho při nádechu rozpínat právě z tohoto místa. Při výdechu se do něj zase stahuje. Dýchání v pozici v sedě je pro začátečníky zpravidla o něco obtížnější než v poloze vleže na zádech. Cvičte proto v takové poloze, která vám po všech stránkách vyhovuje nejvíce.
               Další centrum leží v oblasti solar plexu. Je to poměrně rozsáhlá oblast mezi koncem hrudní kosti a pupkem. Soustředí se na ni poměrně dobře. V klasické józe bývá tato oblast označována termínem manipúra - město drahokamů.
               Následuje velké srdeční centrum. Je umístěno přibližně na spojnici mezi bradavkami pod koncem hrudní kosti. U některých lidí je velmi silné, jiní tam při cvičení zaznamenávají pouze slabé a nevýrazné pocity. Při plné aktivitě zde vznikají intenzivní vibrace, přičemž zde uvolněná energie vyzařuje do celého hrudníku. Je to velmi důležité centrum, jedno z nejsilnějších vůbec.
               Na řadu přichází bod umístěný přímo ve středu hrudní kosti těsně nad srdečním centrem, se kterým bývá často zaměňován. Patří mezi dobře lokalizovatelné body se snadnou stimulací. Odpovídá přibližně poloze brzlíku (thymu).
               V oblasti krční jamky těsně nad hrudní kostí se nachází další bod koncepční dráhy. Jde o menší hlavní centrum. Jeho stimulace je zpravidla obtížnější. Anatomicky koresponduje se štítnou žlázou.
               Třetí oko – tak je často nazývána nevelká oblast mezi obočím. Bývá přirovnávána k hypofýze a patří k nejsnadněji stimulovatelným energetickým centrům vůbec. V aktivním stavu často silně pulsuje. Dlouhodobá koncentrace na tento bod může občas způsobit bolesti hlavy. Pokud jej budete stimulovat opravdu intenzivně a dlouho (třeba i několik hodin), můžete výjimečně dosáhnout i dočasných změn ve vidění nebo dokonce zrakových halucinací.
               Poslední hlavní centrum se nachází na vrcholku hlavy. Obvykle je spojováno s oblastí celého mozku. Stimuluje se velmi lehce a jeho aktivita je provázena silnými vibracemi a pocitem jemného tlaku v hlavě. Jak v klasické, tak v taoistické józe je tento bod považován za nesmírně důležitý a často hraje významnou úlohu při nejpokročilejších druzích meditací. Jde o nejrozsáhlejší centrum celého energetického systému těla vůbec.

               Toto je úplný souhrn největších a nejvýznamnějších energetických center situovaných na přední straně trupu. Bodům ležících na hlavní řídící dráze procházející středem páteře (v podstatě míšním kanálem) se budeme podrobně věnovat v části pojednávající o mikrokosmické dráze (níže).

Metoda
    Stimulace energetických bodů je velmi jednoduchá. Jde vlastně o jednu poněkud upravenou metodu klasické jógy. Ke jejímu cvičení je však důležité, abyste již dokonale zvládali techniku dýchání do jednotlivých částí těla (viz trans - metoda koncentrace). Pokud jste část o transu ještě nečetli, doporučuji ji nejprve pozorně prostudovat, jelikož obsahuje mimo jiné zejména popis nejrůznějších meditačních poloh, ke kterým se zde již nebudeme vracet. Všechny níže uvedené postupy se stavem transu pracují a jejich účinek v něm silnější. Je proto vhodné nejprve vstoupit do transu a až poté se věnovat konkrétní metodě. Kdybychom tento krok vypustili, nic moc by se tím nezměnilo. Trans by pravděpodobně vznikl po nějaké době cvičení samovolně, jak tomu ostatně u většiny meditací často bývá.

               Pokud jste se dobře seznámili se základními energetickými centry a dobře ovládáte metodu dýchání do jednotlivých částí těla, přichází na řadu praktické cvičení. Technika je vcelku jednoduchá, není ani třeba se o ní příliš rozepisovat. Níže uvedený postup funguje zpravidla velmi dobře i u začátečníků. Zpočátku budete mít pravděpodobně potíže s lokalizací jednotlivých bodů, můžete si to však zpočátku ulehčit například nalepením kousku náplasti na kůži v daných bodech.
             Nejprve zaujměte svou oblíbenou meditační polohu a zklidněte se několika hlubokými dechy. Oči můžete mít zavřené nebo přivřené, při pozici vleže je však raději ponechte otevřené. Zamezíte tak nechtěnému upadání do spánku. Poté přistupte k technice stimulace. Při nádechu se jednoduše soustřeďte na určité energetické centrum a s výdechem do něj „vydechněte“, stejně jako u metody vyvolání transu. Není na tom nic těžkého. Postupujte od základního centra po koncepční dráze směrem vzhůru až k vrcholku hlavy. Není nutné se zabývat všemi třemi body v oblasti mezi pupkem a stydkou kostí, v počátečních fázích cvičení můžete zcela vynechat zejména sexuální centrum i oblast nad srdečním centrem. Taktéž bod pod pupkem není příliš důležitý. Plnou pozornost věnujte raději pupečnímu centru. Běžná trasa aktivace jednotlivých oblastí koncentrace je tedy následující: základní centrum - (sexuální centrum) - (bod pod pupkem) - pupeční centrum - solar plexus - srdeční centrum - (střed hrudní kosti) - krční jamka - bod mezi obočím a nakonec temenní centrum. Každému uvedenému místu věnujte zhruba minutu či dvě. Později plně postačí pro běžné cvičení nějakých deset výdechu i méně. Po zaktivování posledního centra je vhodné spočívat nějakou dobu v transu a teprve poté celou meditaci ukončit.

               Po nějaké praxi vám nebude činit problémy zaktivovat touto technikou každé centrum během několika dechů. Aktivní body se projevují jemným brněním či vibrováním a pocity tlaku v příslušném místě. Po zaregistrování těchto ukazatelů můžete jejich aktivitu stejným způsobem dále zvyšovat nebo postoupit k další oblasti. Během stimulace některých bodů nebudete možná zpočátku cítit vůbec nic. Pocity spojené s aktivitou takových center se objeví obvykle až po určité době praxe. Při pravidelném cvičení budou později projevy aktivity v příslušných oblastech silnější. Nejsnadnější je obvykle soustředění na energetický bod mezi obočím či na temenní nebo základní centrum. Vyšší energetická centra patří mezi nejběžnější vnitřní objekty koncentrace vůbec. 

ZÁVĚR
    Možná se zeptáte, k čemu je "práce s energií" vlastně dobrá. Odpověď je jednoduchá. Při pravidelném cvičení všechny uvedené techniky postupně rozvíjí energetický systém. To je důležité zejména k tomu, abyste se časem mohli dostat k ještě pokročilejším meditacím. Významný je také fakt, že tyto druhy cvičení velice přispívají k vašemu zdraví. Koncentrací na jednotlivé energetické body ovlivňujete příslušnou část těla, přičemž dochází k výraznějšímu prokrvování dané oblasti, což má význam pro dobrý funkční stav mnoha vnitřních orgánů, zejména pak mozku. Typické jsou též další fyziologické změny jako je pokles krevního tlaku i jiné jevy, které přispívají k lepšímu zdravotnímu stavu. I po několika minutách cvičení nepochybně zaznamenáte celkové zklidnění organismu a časem možná i menší potřebu spánku během noci. Pokud se později budete chtít věnovat pokročilejším meditacím (například astrálním projekcím), cvičte pravidelně nejlépe několikrát do týdne a po několika měsících budete na tyto vyšší praktiky připraveni.

Možné metodiky energetického dýchania:
a) Koncentrovaný nádych, rozptýlený výdych. Dobré pre úplných začiatočníkov, pre prvé pocítenie energie
Dodržiavať túto vec je veľmi dôležité, bez nej môže byť meditácia aj celkom neúspešná. Tradične sa hovorí, že cez čakry sa dýcha, čo povedať nestačí.
Našou úlohou na nádych urobiť koncentrovaný, koncentrujeme sa na miesto čakry, zamerajme na ňu pozornosť a dych.
Avšak pri výdychu nech je naša pozornosť rozptýlená, počas výdychu sa nijak nekoncentrujeme na čakru, výdych je obyčajný nekoncentrovaný, ako väčšinu času keď žiadne cvičenie nerobíme.
Zabránime tak k únikom energie počas výdychu a efektivita cvičenia bude vyššia.
           (iný menej odporúčaný spôsob je robiť rýchlejší nádych a pomalší výdych. Takto menej efektívnym spôsobom môžeme dosiahnuť podobný efekt. Výhodu to má, že tak môžeme odstrániť prípadnú negatívnu energiu avšak i za cenu možnej straty potrebnej energie)
Čakry
-Čakry sa nenachádzajú len na povrchu našej pokožky, ale nachádzajú sa v priestore, v hĺbke, v útrobách, v tele, pod našou pokožkou

Kundalini joga, chrbticové dýchanie

Cvičenie, metóda pochádza z Indie. Ide o veľmi jednoduchú a účinnú techniku, pri ktorej dokážeme najrýchlejšie dosiahnuť kundalini.
           Návod:
-Najprv dobre stimulujme základnú čakru a čakru temena (pri základnej čakre môžeme robiť mierne kontrakcie perinea a konečníka)
-potom sa snažíme predýchavať základnú čakru, temeno a chrbticu naraz, vo vzájomnej spojitosti
-pohybujme energiou v chrbtici hore dole (s posunom energie si môžeme pomôcť s tzv. pumpami, ide o bod v krížovej kosti a bod na zátylku t.j. oproti 3 oku)
-počas celého času cvičenia dbajme, aby boli základná čakra a temeno dostatočne aktívne, môžeme občas pozastaviť cvičenie a predýchavať temeno alebo základnú čakru osobitne
-neskôr spolu s temenom, môžeme naraz predýchavať aj 3. oko
-ak túto techniku zvládnete, neskôr môžete z nižšou pozornosťou predýchavať aj všetky čakry (základná a temenná čakra tvoria základ, pričom sekundárne s menšou pozornosťou predýchavajte aj zvyšných 5 čakier)
-preháňajte energie chrbticou pomocou tzv. púmp. Existujú dve pumpy: krížová kosť (je umiestnená hneď nad kostrčou) a bod v zadu na hlave hneď naproti 6 čakre tretieho oka
Počítajte s tým, že kundalini môže byť aj riziko. Veľké množstve energie môže pôsobiť na svaly, čo môže byť výsledkom svalovej triašky. Svalová triaška snáď tak nebezpečná nie je, riziko je prehriatie mozgu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára