streda 11. januára 2017

Lucid Dreaming - návod

Lucid Dreaming (LD), Lucidné Snívanie je netradičný stav vedomia, ktorý nedokáže dosiahnuť každý. Nízky vek (detstvo) je výhoda, čím mladší človek tým vyššia pravdepodobnosť že sa mu bude dariť s LD.
LD je veľmi silná zmena vedomia, kedy človek nevie rozlíšiť túto realitu od reality snovej - to nie je bežný sen.
Istému človeku sa napr. začalo snívať, že išiel ráno do školy. Nevedel rozlíšiť realitu od sna, tak do školy skutočne prišiel neskoro kým sa zobudil.
LD je ešte možno omnoho intenzívnejšia zmena vedomia ako byť pod vplyvom nejakej psychedelickej látky.
LD úzko súvisí s astrálnym cestovaním (= mimotelový zážitok). Tu je napr. svedectvo viewtopic.php?f=20&t=2285
*************************************************************************
Tu zverejním predovšetkým vzácnejšie informácie o LD, ktoré myslím v žiadnej literatúre ani na web-stránkach nenájdete

Hypnagógia
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypnagogia (Hypnagógiu budem používať v mierne odlišnom význame a kontexte ako je popísaná tu)
Pri začínaní s LD, je veľmi výhodné trénovať sa v hypnagógii. Ide v podstate o meditačný tréning v spánku alebo polospánku.
Hypnagógia je niečo nižšie, niečo menej ako sen. Ide o zobrazovanie rôznych obrazcov, útvarov v podvedomí, o rôzne spomienky z nášho reálneho života, môžeme vidieť rôzne v našom svete nereálne predmety a objekty. Môže ísť o nestále a meniace sa obrazy akoby fotografie so spomienok našej pamäte alebo môže ísť o krátky útržok sna alebo (prenesene povedané) "videa". Hypnagógia je niečo veľmi široké a môže to znamenať všetko uvedené a počas jedného "snového" tréningu.
Hypnagógiu môžeme vidieť aj veľmi matne a nejasne aj to je v poriadku.
Jednotlivé obrazce môžu byť zobrazené niekoľko sekúnd, nie je žiadne pravidlo ako dlho by mali byť zobrazené a za aký čas by sa projektované obrazce mali obmieňať.
                     Hypnagogické "videnia" sa nesnažme nijak vedomým ovplyvňovať, nedávajme si dopredu predstavy alebo priania čo chceme vidieť, treba pravý opak toho. Nezasahujme to toho čo vidíme a nesnažme sa to ovplyvňovať. Všetky obrazce by sa mali premietať/projektovať úplne spontánne.
                     V prípade ak vidíme nejaké hypnagogické videnie (hoci aj matne a nejasne), snažme sa ho v mysli nejakým jedným slovom alebo slovami pomenovať o čo ide. Keď aj neexistuje na danú vec slovo, alebo nedá sa to pomenovať jedným slovom, pomenujme to aspoň slovom ktoré s tým nejak súvisí (prípadne aj menej priamo súvisí).
Robí sa to tak z toho dôvodu, aby si človek viac vedome uvedomil čo je v podvedomí. V celej tejto metóde ide o spojenie/prepojenie vedomia a podvedomia.
                  Niekedy sa môže stať, že z danej hypnagogickej projekcie vnímate nielenže obrazovú informáciu, ale aj informáciu inú, napr. informáciu emotívnu, resp. informáciu ktorá z daného obrazu vyplýva alebo informácia ako sme daný vizuálny vnem pochopili. (Vnímanie týchto nevizuálnych vnemových informácii je správne a posúva nás to dopredu. Nielenže sa to neznažte potláčať, ale sa to zámerne aj snažte pozorovať, ak sa vnem takéhoto typu objaví). Avšak táto informácia je akoby "bludným" vnímaním a v bežnom vedomí by sme pod daný projektovaný vizuálny vnem pochopili inak - to jest "normálne". Avšak pri spánkovom stave v ktorom sledujeme hypnagogické obrazce, môžeme tieto obrazové vnemy chápať inak, netradične, akosi "nie normálne", nie tak ako je "norma".
A znovu chápanie daného obrazového vnemu sa snažme pomenovať slovami, ako to vidíme ako to chápeme. Samozrejme nemusíme to hovoriť nahlas, stačí ak si to povieme len potichu v mysli.
                  Je výhodné (hoci to nie je a tak ľahké) sa aj správnym spôsobom naladiť popri tejto hypnagogickej meditácii na svetelné bytosti, ktoré nám môžu z hypnagógiou pomôcť.
                  Táto hypnagogické metóda má veľké výhody pretože prečisťuje energetické pole vedomia človeka a pripravuje nás/pomáha nám k LD.
**********************************************
(takto som radil druhým)
Existuje aj taký postup na LD, že hodinu alebo dve pred tým ako zvykneš vstávať sa zobudíš, vstaneš z postele, poprechádzaš sa a potom znovu zaspíš. Vtedy paralýza aj LD nastane s vyššou pravdepodobnosťou.
                  Niekedy môže trochu k LD pomôcť aj občasné rušivé zvuky - ono to trochu človeka asi prinúti viac bdieť.
                  A vždy ak sa ti bude niečo snívať, okamžite po zobudení (ešte čiastočne v ospalom stave), keď si ešte v posteli, si snaž dej sna akoby znovu "prehrať", aby si si ho čo najlepšie zapamätal. Treba to zrýchlene "prehrať" (asi nejako spomalene by to ani nešlo) a snažiť sa zapamätať čo najviac detailov. A keď sa o niečo viac preberieš, znovu si dej sna opakovanie v mysli premietni. A keď budeš úplne prebratý, potom si povedzme do mobilu stručne napíš čo sa ti prisnillo: napíš aspoň nejaké kľúčové slová, ktoré sa týkali sna, resp akoby nejakú osnovu.
To je tréning na LD a postupne sa v tom môžeš zdokonaľovať.
                  Tiež pri LD (resp. aj normálnom sne) počítaj aj s tým, že žiješ akoby vo svete, kde platia iné pravidlá, v psychiatrickej termnológii sa tomu hovoríbludné alebo psychotické vnímanie. Keď sa to deje v LD tam je to samozrejme všetko v úplne najlepšom poriadku, samozrejme.
Ide o niečo podobné, ako by bol človek pod vplyvom nejakej halucinogénnej látky.
Nehľadaj za tým nič zložité je to veľmi jednoduché: vysvetlím ti to na príklade ktorý som zažil v LD:
išiel som po námestí nejakého mesta a uvidel som dievča, ktoré sa začalo veľmi smiať. V LD som túto situáciu pochopil ale úplne inak ako pri normálnom vedomí vo svete LD v ktorom som bol ten jej smiech úplne jednoznačne znamenalo to, že je veľmi do mňa zaľúbená a že veľmi po mne túži.
V bežnom živote ale takéto pravidlo rozhodne neplatí.
                  V LD človek môže mať aj povedzme paranoidný blud alebo paranoidná psychóza: teda strach z niečoho, z čoho pri bežnom v živote strach nemáš. A môže to byť samozrejme aj opačne.
                  Takže, keď sa budeš snažiť si zapamätať dej LD, nech sa tvoje vedomie nebráni tomu, prijať aj psychotický alebo bludný dej sna a teda dej v ktorom platia iné pravidlá ako v tomto svete. To ti pomôže sa lepšie cvičiť a rozvijať v LD.
**********************************************************************
Inak ako hovoria šamani, pri LD si sa často schopný naladiť na iné dimenzionálne vrstvy planéty zeme, ktoré nie sú bežne viditeľné. Ide o akúsi paralelnú realitu planéty Zeme.
                  So šamanského hľadiska LD je skutočný, resp. šamani hovoria, že je skutočnejší ako táto realita. V LD si vedomým v astrálnom svete a v astrálnom svete si dokážeš plasticky vytvárať a modelovať realitu a stačí na to iba zámer mysle.
Pri LD sa vedomým skutočne nachádzaš v inom svete ako je tento.
                  A tiež s pomocou LD iste dokážeš aj významne modelovať túto realitu. Povedzme, ak budeš v tvojom živote hroziť nejaký problém alebo utrpenie, v sne si predstavíš ako daná situácia dopadla čo najlepšie.
                  Môžeš si napr. v LD predstaviť ako si napísal v škole písomku na jednotku bez toho, aby si sa na ňu učil. A to sa iste stane aj v tejto realite (teda v tejto nami viditeľnej dimenzii).

Ako hovoria šamani, táto realita je len akýsi hologram alebo 3D projekcia, nad ktorou máš moc a ktorú môžeš modelovať. To teda skutočne.

Aj LD je forma meditácie a ovládajú to aj šamani.

Tiež tam zohráva faktor, že pri spánku celkovo bežne má každý človek duchovné telo asi nejakých 20 cm nad fyzickým telom a človek je takto veľmi zraniteľný pred negatívnymi energiami. Ide o tzv. nevedomé vytelesnenie, človek je vtedy v bezvedomí a nepamätá si to. Nie je to nič pozitívne, prínosne ani prospešné.
Ako som spomínal, pri nevedomom spánku je človek veľmi zranitelný vplyvmi cudzích negatívnych entít. Takže ak sa budeš mať pri každom jednom spánku LD, ak budeš mať takýto vedomý spánok, už prestávaš byť takto zraniteľný a to je veľmi dobré. Hlavne v dospelosti a vo vyššom veku sa majú tendenciu čakry silne znečisťovať a teda bude na teba číhať viac utrpenia a komplikáci v živote.
Ale pri LD prestávaš byť zraniteľný pred negatívnymi energiami a to je veľmi dobré - takto môžeš mať celý život s minimom utrpenia.
**********************************
Celkovo LD má obrovskú výhodu v tom, že si v ňom môžete vizualizovať svoju budúcnosť. Ak si niečo budete vizualizovať vo sne, nejaké svoje nesplnené prianie, je zrejmé, že sa Vám to neskôr podarí zrealizovať aj v skutočnosti. Je vhodné popri tom vizualizovať aj čakru solar plexu
************************************
Sny a význam snov
-Aj keď človek prežíva úplne bežný sen (aj keď to nie je lucídne snívanie), tak aj takéto sny majú veľký význam. Každý sen znamená určité naladenie vedomia do paralelnej reality, teda do určitého podobného sveta ako je tento v ktorom žijeme (je to také malé AC). Ide o rovnako skutočnú realitu ako je táto - a aj naše podvedomie ju vníma ako skutočnú realitu.
-Netreba sa vyhýbať ani snom s negatívnym alebo depresívnym dejom - aj tieto sny si je treba zapísať - aj tieto sny napomáhajú duchovnému rastu. Pri nevedomom sne je človek energeticky veľmi zraniteľný, ak človek prežíva vedomý sen (keď si ho dokáže aj pamätať), tak je človek menej zraniteľný
-Vždy ak máte nejaký sen, tak si ho zapíšte. A ak sa prebudíte v noci a pamätáte si nejaký sen, majte po ruke mobilný telefón a zapíšte si kľúčové slová deju daného sna. A ak si to budete potom neskôr čítať, tak naladíte svoje podvedomie (na vedomej úrovni sa neudeje nič zvláštneho) na paralelné reality a to je v duchovnom raste prospešné.
************************************
18. 10. 2015
Cvičenie na priblíženie sa k LD
Toto cvičenie by mal zvládnuť úplne každý, teda aj človek ktorý k LD žiadne predispozície nemá. Vlastne ide len o klasické snenie (teda nie LD) a jeho prežitie v čo najväčšej intenzite. Totiž problém je niekedy, aby vôbec za celú noc človek nejaký sen mal (resp. si ho zapamätal (sny má človek vždy, len si ich nepamätá, myseľ je v bezvedomí)).

Návod:
Pri zaspávaní sa snažte vnímať hypnagogické halucinácie (to spôsobí že si ľahšie zapamätáte sen).
Snažte sa uplatniť princíp "Princíp bezvedomia ega a bdenia vyššieho "ja"" http://samanizmuss.blogspot.sk/2017/01/meditacna-technika-pochopenie-nasho.html
Snažte sa použiť aj afirmácie a sugescie k LD.
Nastavte si na mobile jemný budík, s veľmi postupným zvyšovaním hlasitosti, s príjemnou melódiou. Duchovné telo ktoré sa pri spánku nachádza pár centimetrov nad telom a pri postupnom zvyšovaní hlasitosti budíka sa bude k fyzickému telu pomalšie a postupne "prilepovať". To spôsobí, že si človek sen lepšie zapamätá (o tom, že keď sa duchovné telo bude postupne prilepovať si bude lepšie pamätať hovoril istý šamanský učenec).
Takýto budík si dajte niekoľko krát za noc a dej sna si aj zapíšte do mobilu, alebo lepšie ak si hovorené slovo nahráte na mobil v zvukovej forme.
Ale najlepšia moožnosť je po zobudení niekoľko krát si sen v mysli prehrať, podobne ako by ste si opakonanie niekoľko krát prehrali nejaké video. Tak si sen dobre zapamätáte a budete si ho pomätať až do rána. Po opakovanom prehratí sna, sa znovu snažte zaspať a čakajte na ďalší budík.
Môžete si všimnúť a uvedomiť si, že ak ste vo sne, dej sa zdá byť rovnako reálny ako tento svet a že v onom svete nedokážete silou mysle nič zmeniť rovnako ako v tomto svete v ktorom bežne žijeme.
Budík môže byť povedzme každé 2 hodiny. Tým, že človek vedomejšie prežíva sny, má to aj výhodu že človek sa stáva menej zraniteľný pred rôznymi negatívnymi či už osobnými alebo neosobnými energetickými vplyvmi (za bežných okolností je človek veľmi zraniteľný). To spôsobí, že človek aj napriek prerušovanému spánku nie je ráno unavený, ale skôr ešte viac dobytý o energie ako pri bežnom spánku.

Riešenie budíka
Veľmi dobrá pomôcka je aj budík ktorého zvuk ide do slúchadiel (niekomu to môže významne pomôcť). Existujú na to nejaké softvérové možnosti
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20111225231258AAgPBGh
http://androidforums.com/threads/headphone-jack-alarm-clock.766346/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hario.audioconcert.headset.ringtone.manager.demo&hl=sk
http://forums.androidcentral.com/google-nexus-6/471504-how-force-alarm-sound-go-speakers-when-headphone-plugged.html
http://download.freeapk.ru/en.php perfektné riešenie ako stiahnuť aplikáciu bez prihlásenia na google účet

Ani bežné sny nie sú halucinácie ale ide o naladenie sa na paralelné dimenzie a sú rovnako skutočné ako bežná realita
Ide o moje vlastné skúsenosti (a samozrejme môže to zažiť aj kokoľvek iný, každého iného človeka sa to týka rovnako).
Čo sa týka mojich vlastných skúseností, tak zažil som vedomejšie prežitie a zapamätanie snov, LD sa mi ešte nepodaril.
Pri vedomejšom prežití sna, som to vnímal tak akoby som bol v inej realite a musel som aj podliehať všetkým zákonom tej reality, (podobne ako je to aj v bežnej realite). Sen mi nepripadal o nič menej skutočný ako bežná realita.
Len dej a zákony reality v tom sne boli dosť divné a bizardné, ale inak som to vnímal ako rovnako skutočné ako bežnú realitu.
A neuvedomoval som si v tom stave že sním, že moje skutočné telo spí. (Ani existenciu nejakého svojho druhého snového tela som si nejak neuvedomoval).
A hoci som v snoch sledoval pestrý dej a podliehal rôznym pravidlám, najčastejšie si v snoch pripadám ako nejak napoly neviditeľný - ľudia akoby ma nevideli (i keď v niektorých snoch som sa niekedy aj s ľuďmi rozpával).
A opakujem, že to čo som zažil neboli ani LD, ani AC, ale len bežné sny, len trochu vedomejšie prežité.
Záverom: Sen nie je len o mozgu, ale aj o naladení vedomia na nejaké paralelné reality.
********************************************************************
21. 11. 2015 Umenie zapisovania snov
Pri zapisovaní môže nastať určitý problém. Dej sna môže byť natoľko šialený a neuveriteľný, že ho nebudete schopný napísať, pomenovať alebo nebudete mať odvahu. Dej sna môže pripomínať tiež aj zážitky, ktoré by sa v psychiatrickej terminológii nazvali ako veľmi silné halucinácie a bludyhttps://sk.wikipedia.org/wiki/Blud_%28psychiatria%29. Napr. rovnakú vec môžete pochopiť v bdelom a snovom vedomí naprosto odlišne (to je blud). Tiež sa môžu v sne diať aj "šialené" halucinácie, ktoré sa ani nedajú našimi bežnými slovami popísať.
Tiež celý dej sna a okolnosti v sne môžu byť natoľko bizarné a natoľko zvláštne a natoľko nelogické, že sa dajú ťažko zapísať do snového denníka (ak ale ste priamo v sne, tak sa vám to v snovom deji a snovom prežívaní nezdá nejak zvláštne ani chaotické). Dej sna môže byť extrémne chaotický a bizarný a nelogický. Vlastne je to nemožné ani slovami popísať. V takom prípade sa snažte dej popísať aspoň kľúčovými slovami čo ste videli a čo ste robili, aké boli okolnosti v sne a ako ste veci vnímali.
Snažte sa zapísať aj veľmi chaotický a bizarný dej sna (je to veľmi prínosné a dobré), hoci to môže byť veľmi ťažké. Zapísať sen je omnoho ťažšie a viac náročné ako mať vedomý sen (to jest sen ktorý si dokážete bezprostredne po zobudení pamätať). Zapisovanie snov je veľmi veľké umenie.

Je dobré to uviesť aj na konkrétnom príklade, čo sa mi prisnilo. Bol som v takom snovom deji, ktorí sa nedá popísať slovami, ale asi najskôr to pripomínalo situáciu v dome smútku bez mŕtveho človeka za ktorého sa tam ľudia okolo mňa modlili. Čo bolo samozrejme v rozpore so všetkou logikou, držal som v ruke veľmi divnú a poriadne zahrdzavenú skrutku. V rozpore s fyzikálnymi zákonmi sa mi podarilo túto skrutku s matkou rozšrobovať. Skrutka sa následne začala spontánne meniť (transformovať) a zväčšovať na nejaký neopísateľný strojársky železný predmet skladajúci sa z viacero častí.

Takýto dej ako som už uviedol, je veľmi ťažké zapísať do snového denníka.

"Bludy" sa zapisujú veľmi ťažko. Ľahko sa nám to môže prisniť, ale veľmi ťažko je to možné zapísať, pretože to je veľmi neuveriteľné. Aby sme sa ale posunuli dopredu, je nevyhnutné do snového denníka aj zapísať bludy.
Uvediem aj konkrétny príklad bludu, ktorý sa mi prisnil:
Rozprával som sa na ulici asi s 55 ročným stavebným robotníkom. Neskôr asi o minútu neskôr som prišiel domov a vo svojom dome som sa stretol asi z 13 ročným obéznym chlapcom. Čo bolo ale zvláštne, v deji sna som prežíval "blud" ktorom som so 100% istotou bol presvedčený, že spomínaný robotník a 13 chlapec je ten istý a totožný človek (čo je ale naprosto šialené a neuveriteľné v našom vnímaní sveta, vnímať dvoch vzhľadom aj vekom úplne odlišných ľudí za úplne totožných). Vnímal som to ako úplnú samozrejmosť nad ktorou sa ani nedá pochybovať.
Bludné vnímanie v deji sna, je až tak neuveriteľné že sa to ani pomaly nedá zapísať. Je veľké umenie to zapísať.
*******************************
Linky o lucídnom snívaní
Rozhlasová relácia, univerzitný psychológ, Peter Marman, Lucídne snívanie
https://www.youtube.com/watch?v=MWt2Mwzsn5k

Rozhlasová relácia, univerzitný psychológ, Peter Marman, Vedomé zaspávanie,13.12.2015
https://www.youtube.com/watch?v=E1UDMCN_O5s
*******************************
2.5. 2016
Nedávno som v LD trochu pokročil. Najdôležitejšie je aby si v sne vedel uvažovať a rozmýšľať, aby si si bol schopný uvedomenia si - a to je trochu problém - je to trochu náročné. Vedomie si myslí, že sen je táto normálna realita, vedomie nepovažuje sen za sen. Preto je najdôležitejšie si v sne uvedomiť že sníš, že to nie je realita a to nie je možné vtedy ak nie si schopný v sne aj schopnosti premýšľania.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára