utorok 10. januára 2017

Afirmácie

Slovo afirmácia má aj význam uisťovať, utvrdzovať sa v pravde.
Ja budem v tomto článku používať slovo afirmácie trochu inom kontexte (alebo prípadne aj význame) ako zvykne byť spomínané v bežnej ezoterickej literatúre či ezoterických webstránkach.

Čo je to vlastne afirmácia?
Ide o hlbšie uvedomenie si:
nejakej pravdy
alebo niečoho potrebného a dôležitého čoho sa potrebujete držať (dodržiavať to).

Jedna vec je informácia (resp. pravda). Druhá vec, druhý prvok je to, že v akej intenzite, sile a hĺbke sa budeme tou informáciou (pravdou) riadiť. Cieľom afirmácie je sa riadiť predom stanovenej informácie (pravdy) v čo najväčšej intenzite.

Pred afirmáciou
je ale dôležité si uvedomiť, aká afirmácie je vlastne potrebná v danej chvíli (alebo aj dlhodobo). Táto schopnosť „uvedomenia si“ je kľúčová pri afirmácii. Toto "uvedomenie" je najlepšie robiť v rámci Rozjímania http://samanizmuss.blogspot.sk/2017/01/rozjimanie.html

Afirmácie využívame v meditácii. Sú to hlavné kľúčové slová a body (na rozsiahle a dlhé vety priestor nemáme – to by bolo nepraktické) na ktoré pri meditácii aktívne myslíme počas celého času meditácie. Ide o najdôležitejšie kľúčové prvky danej meditačnej techniky ktorú robíme.
Niektoré prvky v meditačnej techniky sa vám zautomatizujú a nemusíte si pri nich dávať pozor – nemusíte si tento prvok opakovať a myslieť na neho ako afirmáciu.
Naopak s inými prvkami pri meditácii môžeme mať veľké problémy ich dodržovať v dostatočnej miere alebo dostatočnej kvalite, alebo úplne na tento daný prvok zabudnúť. V tomto prípade sa snažte mať afirmáciu, aby ste daný prvok robili v lepšej kvalite s väčším dôrazom alebo si afirmáciou pripomínajte prvok na ktorý ste v meditácii zabúdali.
Porozmýšľajte či počas toho keď meditujete nemáte tendenciu k nejakým zlým sklonom, ktoré meditácii prekážajú. Ak áno tak si to uvedomte, a uvedomujte si afirmáciu počas meditácie, že chcete tieto zlé sklony a prekážky odstrániť.

Inokedy sa môže stať, že ste nadobudli pri meditácii nejaký zlozvyk. Vtedy sa snažte afirmáciou ten zlozvyk odstrániť.

Čo znamenajú afirmácie pre mňa osobne, v oblasti meditácie
Držím sa toho čo som už uviedol, plus sa dosť venujem aj experimentovaniu s meditačnými technikami. Nakoľko je v literatúre a na internete len veľmi málo kvalitnej a podrobnej literatúry o meditácii, tak musím prísť na mnohé veci sám experimentovaním.
Pri meditácii sa riadim technikami ktoré považujem za najlepšie a najvhodnejšie. Kľúčové slová afirmácii (danej meditačnej techniky) si napíšem aj písomne do mobilu.
Ak meditácia ide tak je to v poriadku tak nič nemením, ak mi to veľmi neide, tak sa snažím hľadať kde je chyba a afirmácie upravovať.
Zaujímavé, že pri každej meditácii sú potrebné o niečo iné afirmácie, človek má vždy nejako inak naladenú psychiku a na niečo iné potrebuje mať dôraz.
Konkrétnu afirmáciu na nejaký deň mám napr. to, aby som viac prosil o pomoc svetelné bytosti (pretože minulé dni som na to zabúdal) a aby som si uvedomil, že mi pomáhajú vo forme pozitívnych „náhod“.

Silná vôľa
Medzi najdôležitejšie afirmácie patrí afirmácia k tomu aby sme mali silnú vôľu.
To v praxi znamená to aby sme robili opak lenivosti a pohodlia.
Dôležité je aby sme prestali robiť nejakú činnosť ktorá je nám pohodlná a pustili sa do meditácie. Môže to byť dosť ťažké, pretože rôzne tzv. energetické programy, to jest inteligentné energetické zhluky ktoré nás negatívne ovládajú (a často aj nami manipulujú), sa „bránia”. Musíme vynaložiť veľa úsilia, námahy a mať silnú vôľu, aby sme dokázali ísť „proti prúdu“ týmto programom.
Napr. určite sa vám vždy ťažko opustí počítač a ťažko sa vám začne meditovať.

Ďalej aj pri samotnej meditácii programy spôsobia, že budeme mať silné „pokušenia“ rýchlo meditáciu ukončiť a robiť niečo iné. Uvedomte si túto tendenciu a opakujte si afirmácie, ktoré budú pripomínať čeliť týmto programom a zotrvať v meditácii.

Počas meditácie potrebujete mať silnú vôľu aj z toho dôvodu, aby ste dokázali dodržiavať v dostatočnej kvalite všetky prvky meditácie, resp. aby ste dokázali v dostatočnej miere dodržať všetky ostatné afirmácie.

Počas meditácie si dávajte afirmáciu, aby ste mali silnú vôľu, na druhej strane si dávajte veľký pozor aby ste boli počas meditácie celkovo uvoľnený, nie strnulý (pretože to znižuje vibrácie a bráni naladeniu sa na Absolútno), ale snažte sa byť mysľou v harmónii a láske. Mať počas meditácie silnú vôľu (silne na to dbať) a zároveň byť uvoľnený a mať myseľ v harmónii sa môže zdať zdanlivo protichodné – akoby sa nedalo dodržiavať oboje naraz: v skutočnosti sa to dá: v tom spočíva to „umenie“. Naozaj je možné dodržiavať naraz aj zdanlivo tieto dve protichodné veci naraz.

Dodatočná poznámka: Čo je veľmi pozitívne celkovo afirmáciami si dokážete sami vytvárať pozitívne programy.

Afirmácie v normálnom živote (teda mimo meditácie)
Je dobré ak si človek v rámci rozjímania hľadá na sebe akékoľvek chyby, nedostatky, zlé vlastnosti v povahe a vie si to uvedomiť. Potom si je dobré dať afirmáciu a snažiť si vo svojej osobnosti zlé vlastnosti odstrániť a dobré nadobudnúť. Je správne si dať za predsavzatie aj nadobudnutie nejakej pozitívnej vlastnosti.

Ďalej je potrebné a užitočné upraviť si svoj rebríček hodnôt (čo má človek na prvom mieste a čo na ďalších). Rebríček hodnôt by nemal byť usporiadaný na základe toto čo je nám najpríjemnejšie, ale čo je pre nás skutočne najlepšie a najdôležitejšie (hoci je k tomu tendencia). Treba odolávať tendencii usporiadať si rebríček hodnôt podľa našej pohodlia a lenivosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára