streda 11. januára 2017

Meditácia, meditačné techniky, práca s čakrami, a všeobecné informácie

Tu by som napísal zopár mojich subjektívnych skúseností s meditáciou. Meditáciou mám v živote na najvyššom rebríčku hodnôt už asi 6 rokov a venoval som jej mnoho času. Snáď tu budú nejaké užitočné rady/inšpirácie aj pre vás.
Niečo sú možno také moje špekulácie, ale snáď aspoň niečo sa tu nájde pre Vás, čo by vám pomohlo.
                  Celkovo všeobecne pri meditácii platí, že ak chcete dosiahnuť pri meditácii nejaké výsledky, je nevyhnutné na sebe s námahou a vytrvalo pracovať. Nič nie je zadarmo. Lenivosť Vám nepomôže.
Čo je samozrejme nesprávne a smutné, že málokto sa dnes zaujíma seriózne o meditáciu. Nie je to ľahká činnosť. Ale výsledky sú veľké

Poloha pri meditácii
Jogínsky lotosov sed pri meditácii je asi zrejme exhibicionistická zbytočná hlúposť pri meditácii. Je to prekážka k meditácii, lebo je to nepohodlné a bráni to sústredeniu pri meditácii.
Najlepšie je pri meditácii sedieť a to pohodlne.

Zabezpečenie proti zaspatiu, malátnosti, zabezpečenie bdelosti
Ako zabezpečenie proti zaspatiu pri meditácii, je sedieť s neopretým chrbátom o stoličku. To napomáha človeku ku bdelosti.
Mať otvorené oči je správne, pre udržanie bdelosti.

Nehybnosť tela
Z vedy vieme, že mozoček a pohyby tela úzko súvisia aj s veľkým mozgom teda aj z myslením a vedomím. Na dosiahnutie zmeneného stavu vedomia, z meditačnej praxi vieme to, že je nevyhnutné dosiahnuť to, aby telo bolo úplne nehybné, bez najmenších pohybov. Kontrolujte si to, či sa počas meditácie vaše končatiny nepohybujú. Existuje totiž sklon, že na vedomej úrovni si neuvedomíte ako spontánne končatinou sem tam pohnete (a pritom je to prekážka k meditácii).

Dostupná literatúra a webstránky k meditácii
S ezoterickou literatúrou o meditácii je to bieda. Rôzni autori môžu veľa mudrovať a filozofovať o meditácii, ale niečo skutočne hodnotného, praktického a použiteľného nájsť o meditácii je nesmierne ťažké.
Jediné čo môžem z meditácie odporučiť je práca so základnými siedmymi energetickými centrami/čakrami. Ide v podstate o predýchavanie čakier. Informácie na tejto stránke (presnejšie na tomto odkaze) považujem za hodnotné. 
http://satori.mysteria.cz/energy.html
*****************************************************************************
Práca z čakrami: duchovné telo. (drobná rada)
Pri práci z čakrami, sa je potrebné sústrediť na duchovné telo. Je dobré vychádzať z filozofie dualizmu existencie ducha a tela. Tvojím cieľom je zamerať pozornosť nie na fyzické telo ale duchovné telo.
Na fyzické telo sa sústrediť vtedy, ak pri meditácii používaš a "namáhaš" mozog. Na mozog (resp. telo) sa tiež sústredíš aj vtedy ak nie si dostatočnej miere a správnym spôsobom uvoľnený, ak sa to robí z určitým napätím.
Avšak cieľ tejto meditácie je umenie zamerať pozornosť vedomia (resp. aj schopnosť vedome vnímať) duchovné telo. Treba vnímať svoje duchovné telo a pracovať s ním. A pracovať s ním tak, že budeš pracovať z čakrami (čistiť ich a nabíjať energiou).

Konkrétny spôsob predýchavania čakier
Ja osobne hneď po tom ako pocítim zvýšenie aktivity v jednej čakre prechádzam do druhej. V rámci jedného meditačného cvičenia zvyknem predýchavať všetky čakry a to viac krát a opakovane. S pravidla pri dobre koncentrovanom cvičení sa jednej čakre venujem cca 1 minúte a potom prechádzam na druhú. A z jednej čakry do druhej akoby prelievame energiu, akoby z nádoby do nádoby.
Vždy je potrebné predýchavať čakry z hora dole po poradí. Ak sa dostaneme dole, potom znovu predýchavať od hora od korunnej čakry dole. Je to z toho dôvodu, lebo dolné čakry (prvé tri od spodu) sú podľa šamanizmu najviac znečistené a robia najväčšie problémy. Je dobré z vyšších čakier premiestniť dolu do nižších čakier vyššiu energiu s vyššími vibráciami. To je veľmi nápomocné a užitočné.
*************************************
Samotná metodika predýchavania čakier
-treba si uvedomiť že každá čakra má svoju frekvenciu, má svoju vibráciu. Aby ste vedeli danú čakru aktivizovať je potrebné sa na ňu aj takto frekvenčne/vibračne vyladiť. Čím nižšia je daná čakra, tým pomalšiu frekvenciu má, čím je vyššia tým má vyššiu frekvenciu
-snažte sa akoby o niečo zvýšiť frekvenciu vibrácii v danej čakre (nie zasa o veľa, lebo potom by ste nedokázali aktivizovať danú čakru vôbec). Zvyšovanie frekvencie napomáha evolučnému duchovnému rastu a človeku sa potom znižuje utrpené a komplikácie v živote
-je treba aktivizovať a prečistiť všetky čakry, ale najviac sú znečistené prvé tri dolné čakry - tie je potrebné najviac prečistiť
-existujú aj nasledovné možnosti predýchavania čakier: V každej čakre urobte jeden nádych a výdych a choďte na ďalšiu čakru a to mnoho krát opakujte (predýchavajte prvú druhú tretie štvrtú, piatu šiestu siedmu čakru a potom znovu prvú druhú .... atď. a to mnoho krát opakovať). Príliš dlho predýchavať tú istú čakru môže byť dosť kontraproduktívne -človeku sa potom dosť ťažko sústredí a má príliš veľa rušivých myšlienok. Iná možnosť je striedať sústredenie na jednotlivé čakry ešte častejšie: nádychom sa sústredíte na prvú čakru, výdychom na druhú, nádychom na tretiu, .... atď...
-majte viac koncentrovaný nádych ako výdych, prípadne koncentrovaný energetický nádych a nekoncentrovaný výdych - lepšie tak prijmete do čakier energiu
-ak robíte meditáciu dlhšie hodiny, je dobré ak prerušíte meditáciu a pôjdete na chvíľu do tranzu. A počas tranzu tiež predýchavať čakry, alebo len celkovo robiť vedomé dýchanie. Celkovo to dosť efektívne zvýši hladinu energie v čakrách
-uvedomte si, že energiu čerpáte a absolútna - so svojho vyššieho paralelného vedomia, s vyššieho ja
-ak sa zameriavate na vydychovanie negatívnej energie z čakier, snažte vydychovať nízkou frekvenciou vibrujúcu energiu. Ak sa zameráte na prijímanie energie, snažte sa prijímať rýchlo vibrujúcu energiu. Je to veľmi užitočné a nápomocné sa tohoto riadiť
-veľmi veľký pozor si dajte na to, aby ste pri predýchavaní čakier boli naladení na "vyššie zdroje", vyššie dimenzie (ako je to aj v tomto návode spomínané). V prípade ak máte zlú podráždenú náladu, prežívate depresie (resp. ak nebudete naladení na harmóniu a vnútorný pokoj) a budete predýchavať čakry, budete nadychovať do seba negatívnu energiu so spodných svetov. To je veľmi nebezpečné. Túto veľmi dôležité informáciu nenájdete nikde v ezoterickej literatúre, pritom je to veľmi dôležité - je to pre vás otázka života a smrti

Čakry možno predýchavať aj spôsobom ako popisuje Robert Bruce:
1. Základní čakra: Čerpejte energii do základní čakry.
2. Slezinová čakra: Vtahujte energii z chodidel skrze základní až do slezinové čakry.
3. Solar Plexus čakra: Vtahujte energii z chodidel skrze základní a slezinovou čakru až do solar plexus čakry. Otevřete solar plexus čakru. Opakujte to třikrát, počínaje v chodidlech.
4. Srdeční čakra: Vtahujte energii z chodidel skrze základní, slezinovou a solar plexus čakru až do srdeční čakry. Otevřete srdeční čakru. Opakujte to třikrát, počínaje chodidly.
5. Hrdelní čakra: Vtahujte energii z chodidel skrze základní, slezinovou, solar plexus a srdeční čakru až do hrdelní čakry. Otevřete hrdelní čakru. Opakujte třikrát, počínaje chodidly.
6. Čelní čakra: Vtahujte energii z chodidel skrze základní, slezinovou, solar plexus, srdeční a hrdelní čakru až do čelní čakry. Otevřete čelní čakru. Opakujte třikrát, počínaje chodidly.
7. Temenní čakra: Vtahujte energii až do temenní čakry stejně jako v předchozích krocích. Celý proces opakujte dvakrát, počínaje chodidly.
*******************************************************************************
Odhodlanosť, oddanosť, vytrvalosť, usilovnosť, pracovitosť, silná a pevná vôľa
-To sú veci, ktoré musíme v meditácii striktne dodržiavať - a oplatí sa to - prinesie to svoje ovocie - tak či onak budeme mať v konečnom dôsledku menej utrpenia, viac vnútorného šťastia.
-Ak niečo neide netreba sa vzdávať - treba byť vytrvalý - treba sa poučiť z neúspechu, treba experimentovať rôznymi spôsobmi a skúsiť to inak

Poznám veľa extrémne fanatických kresťanov. Sami vidia ako ich náboženstvo extrémne zotročuje, sami vidia ako majú v živote veľa utrpenia a ten ich pánbožko ich nepočúva aby im pomohol, sami vidia ako že im náboženstvo nič nedáva - a napriek tomu sa svojej fanatickej viery nemienia vzdať. A čím ďalej tým viac sa upínajú ku svojej náboženskej fanatickej viere.
Náboženská ľudia majú v rebríčku hodnôt náboženstvo na prvom mieste a náboženstvu sú ochotný venovať veľmi veľa času počas každého dňa hoci sú významne zaneprázdnení.
Podobný a ešte väčší problém je s islamom.

Cesta meditácie je správna cesta - ale je to ťažká cesta - človek nič nedostane zadarmo. Uviedol som ako dokážu byť oddaní fanatickí kresťania - o čo viac by mal byť oddaní, vytrvalý človek, ktorý ide cestou meditácie?
V rámci meditácie musí človek prechádzať ťažkými skúškami.
*************************************************************************
Zapisovanie pozorovaní a skúseností pri meditácii
A inak čo sa týka meditácie tak sa snažím veľa experimentovať. Experimenty samozrejme nie sú len úspešné ale hlavne neúspešné. Ale aj na neúspechu sa dá veľa naučiť, celkovo sa pomaly niečo učím a nadobúdam vzácne poznatky, ktoré ani nikde v literatúre ani na internete nenájdeš.
                  Osobne si robím do mobilu krátke výstižné poznámky, píšem si tam kde a v čom som robil chyby, na čo by som mal dať konkrétne dôraz, na čo by som si mal dať pozor, čo ma daný experiment v meditácii naučil, čo sa mi podarilo pochopiť a uvedomiť si, čo pri meditácii prežívam a podobne. Tiež je dobré si tieto poznámky písať aj preto, aby som si lepšie uvedomil niektoré veci, ktoré si človek uvedomí inak len v podvedomí.
Každá jedna meditácia ma veľa naučí a pri každej meditácii si píšem takéto poznámky. Už som ich teda napísal na teda poriadne dlhé strany.
***************************************************************************
Zmyslová deprivácia
Veľmi zaujímavý je aj nasledovný odkaz,
http://wiki.astralni-cestovani.org/Smyslov%C3%A1_deprivace
Asi najviac zaujímavé zariadenie je Floatačný tank. Roztok soli by mal byť natoľko hustý, že sa tam človek neutopí, lebo výtlak je príliš silný. Prostredie zabezpečuje teplotu tela a to veľmi pripomína prostredie v matkinom bruchu. Človek sa vo floatačnom tanku akoby obrazne asociáciou vráti do času keď bol ešte v matkinom bruchu, tesne pred svojím vtelením. To umožňuje človeku dosiahnuť zmenu stavu vedomia veľmi efektívne a zrejme aj ľahko dôjde k vytelesneniu.
Človek má tiež pocit vznášania
**********************************************
Energetické Silové miesto/Silová zóna
-Silové miesto alebo silové zóna je miesto kde silne prúdia energie. Šamani využívajú takéto miesta hlavne na meditáciu. Tieto miesta umožnia človeku rýchlejší duchovný rast, robia sa tam aj lepšie meditačné techniky.
-Ja osobne mám to obrovské šťastie že bývam v blízkosti veľmi významných silových miest - ide o celú sériu najvýznamnejších silových zón v strednej Európe.
-Celkovo ako hovoria jasnovidní ľudia (napr. šamani), vo všeobecnosti najviac prúdi energia na kryštalických horninách a geologických zlomoch.
Ďalej sú silové zóny často na miestach súčasných starších kostoloch - historici hovoria, že bývalých posvätných miestach Starých Slovanov stavali kresťania kostoly. Jasnovidní ľudia tieto fakty tiež potvrdzujú.
-Silové miesto je často krát kopec homoľovitého/kužeľovitého tvaru.
-Na vyhľadávanie silových miest vám môže pomôcť aj geologická mapa, je dostupná aj online. http://mapserver.geology.sk/gm50js/
-Šamani vysvetľujú, že silové miesta sú v súčasnej dobe omnoho silnejšie ako v minulosti - energia v nich prúdi tak silne ako neprúdila ani za posledných niekoľko tisíc rokov.
-Moje skúsenosti s jedným extrémne silným silovým miestom sú netradičné: človeku sa tam viditeľne zmení stav vedomia a nemusí to byť len príjemné (a to vôbec nie som nejaký energeticky citlivý človek s jasnovidnými predispozíciami) - na ľudské vedomie môže byť také veľké množstvo energie aj veľký šok.
-Aj niekoľko dní po návrate so silového miesta, ešte cítim že mám mierne pozmenené vedomie a nie je to zrovna príjemné. Avšak môže to mať aj určitý veľký význam - silová zóna človeku radikálne urýchli duchovný rasť aj za cenu nepríjemných pocitov a turbulencií vo vedomí
Teória: Vstup do podvedomia, nadobudnutie zmeneného stavu vedomia. Zastavenie „mexických vĺn“ v mozgu
Ak pracujeme z čakrami, potrebujeme mať na to mierne zmenený stav vedomia. Celkovo v meditácii potrebujeme sa dostať do podvedomia, otvoriť kľúčom bránu k nášmu podvedomiu.
Cieľom meditácie je zamerať pozornosť na podvedomie a čiastočne vypnúť/deaktivovať vedomie.
                  Aby sme pochopili meditáciu, je rozumné si niečo povedať aj z vedy - medicíny: neurológie. Mozog ak je v bežnom stave vedomia, tak pracuje v tzv. mexických vlnách. Mozog sa neustále hýbe takým spôsobom, že to pripomína mexické vlny ľudí na športovom podujatí.
Mozog sa v bežnom stave vedomia hýbe - niekedy sa týmto pohybom mozgu hovorí vo vedeckej neurologickej terminológii "vibrácie mozgu".https://www.google.com/search?q=brain+mexican+waves
                  Myslím že pri stíšení v pokoji, dokáže človek tieto pohyby mozgu aj vnímať.
Ak sa budete rôznymi spôsobmi snažiť experimentovať s meditáciou, napr. pozorovať svoje vedomie, malo by sa stať, že tieto pohyby v mozgu by ste mali dokázať vnímať.
                  Cieľom meditácie je tieto pohyby mozgu zastaviť. Tak dôjde k mierne zmenenému stavu vedomia. Táto zmena vedomia je veľmi nenápadná a spontánna, nie je to žiaden príliš silný zážitok.
Takto sa mozog trochu stíši a vo vedomí nastane určitá stabilita a stálosť. Totiž človek v bežnom stave vedomia má mozog plný nestability a zmien. Tieto zmeny je treba zastaviť.
Túto vec potvrdzuje aj Pataňdžaliho sútra, čo je akýsi staroveký návod na meditáciu písaný v staroveku v sanskritskom jazyku.
                  V Pataňdžaliho jogasútre sa píše nasledovné. Ide aspoň o nejaké príklady:
(1.2) Jóga je (kontrola) zastavení [nirodha] změn obsahu vědomí [cittavṛtti]
(1.3) Tehdy (, když jsou zastaveny změny mysli [cittavṛtti]) pozorovatel spočívá ve (své)
vlastní podobě.
https://www.google.com/search?q=pata%C5%88d%C5%BEaliho+s%C3%BAtra
http://isvara.cz/PDF/jogasutry%20translit+CZ.pdf
                  Nemalo by ísť o kŕčovité neuvoľnené, ale naopak o spontánne a uvoľnené zastavenie týchto zmien a pohybov v mozgu a vo vedomí.
Celkovo práca s vedomým by mala byť spontánna
                  Celkovo celý tento proces zastavenia zmien vo vedomí, (resp. zastavenie "pohybov" v mozgu) ja označujem pracovným názvom "nehybnosť mozgu".
                  V ďalšom kroku sa snažte "preniesť" túto nehybnosť nielen do mozgu, ale aj do viac "jemnohmotných" častí vedomia.
                  Potom ako tento stav nehybnosti mozgu dosiahneme a udržiavame si ho, robíme ďalší krok. Snažíme sa nejakým spôsobom naladiť na svoje "podvedomie" (v psychológii sa tomu hovorí aj nevedomie). Potrebujete sa v podstate naladiť na svoje "nie-Ja". To vaše pravé vnútorné Božské "ja", je vlastne v skutočnosti "nie ja". Potrebujete sa naladiť na niečo čo je vaše a patrí k vašej bytosti, ale predsa to akoby k vášmu ja a k vášmu vedomému "ja" nepatrí.
Vaše podvedomie nie je vaša myseľ, ale je to niečo omnoho viac jemnejšie, je to akési "jemnohmotné" a "éterické". Akoby ste sa vyladili na svoj druhý mozog - éterický mozog, na svoje druhé vedomie - éterické vedomie.
Snažte sa si stále udržovať vo vedomí tento pokoj, stabilitu a nepohyblivosť, aby sme svojou "hrubohmotnou" mysľou, ktoré pochádza z mozgu, nevyrušili "jemnohmotné" "éterické" podvedomie.
                  Je tiež dobré akoby sa pokúsiť oslabiť mentálnou technikou svoje individuálne "ja" a nadobudnúť akoby stratu svojho "ja". To nám pomôže sa dostať do požadovaného stavu vedomia zastania zmien vo vedomí.
                  Ak sa Vám takto podarí naladiť, v podstate ste dosiahli čo je potrebné - zmenu stavu vedomia, po ktorej je možné predýchavať čakry, (pracovať s nimi, energetizovať ich a prečisťovať).
                  Dôležité je aby ste nemali strach a napätie, že sa vám táto meditácia nepodarí, lebo to je veľké prekážka k dosiahnutiu cieľu v meditácii.
Práve naopak, skôr sa snažte nahovárať si napr. nasledovnú "afirmáciu", že táto konkrétna chvíľa (prítomný okamžik) je na meditáciu naprosto ideálna a že všetko smeruje tam kam má.

(Je zrejmé, že podobné mentálne techniky môže napomôcť aj v lucidnom snení).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára