streda 17. januára 2024

Práca s celým energetickým telom: meditácia sprietočňovania / vodivosti

 Upozornenie: niektoré informácie v tomto článku pre správne pochopenie je potrebné ešte doplniť vo videu.

                   Článok je doplnený aj o odkazy.
Existuje viacero meditačných techník, metód. Jedna z metód je meditácia sprietočňovania. A o tejto téme bude článok.
                   Avšak prv ako sa pustím do hlavnej témy a jadru článku, je dôležitý úvod a uvedenie do kontextu.
Tiež v tomto článku odbočím na viacero súvisiacich tém.
 

Úvod

V prvom rade treba upozorniť na to, že duch alebo energetické telo je skutočné a oplatí sa s ním pracovať a má to význam. O energetickom tele sa napríklad explicitne hovorí v joge, sanskritských textoch védach či starých taoistických textoch (v Európe je drobná časť tejto filozofie ako akupunktúrne body), tiež sa hovorí o duchovnom tele aj v Biblii. V pôvodnej spiritualite a filozofii a v domorodých kultúrach po celej planéte je známa meditačná technika práce so siedmymi čakrami, kde sa vychádza z existencie ducha respektíve energetického tela.
V tomto prípade budem hovoriť nie o práce s čakrami ale o práci s celým energickým telom. Popísaná technika je účinnejšia ako práca s čakrami.
Je to viac „prirodzená“ technika ako práca s čakrami.
                   Ako som už v predchádzajúcich článkoch popisoval, popísaný spirituálny systém v blogoch nie je ezoterika ale ku spiritualite mám vedecko-experimentálny prístup, takže tento článok nie je balast ale technika, ktorá vám môže reálne pomôcť a reálne funguje.
                   Viaceré roky si zapisujem aké meditačné techniky som v danom období robil. Začiatky boli ťažké. Spôsobom pokus omyl. Experimenty a podobne. Dnes po rokoch tvrdej práce mám aj nejaké výsledky a som rád, že ich môžem s vami zdieľať.
 

Príprava a požiadavky

Aká je potrebná príprava a aké sú požiadavky kým sa pustíte do meditácie sprietočňovania?
Je dobré ak už budete mať nejaké skúsenosti prácou s čakrami, s energiami, pociťovaním energií.
Všeobecne, zdá sa, že samo o sebe aby ste vôbec mali nejaké skúsenosti s energiami je najlepšia technika práca s čakrami.
                   Teraz trochu odbočím od témy, ale tiež je to súvisiaca a dosť dôležitá téma hlavne pre začiatočníkov: Ako vlastne cítiť energie? Kedy viem že energie cítim?
Energie sa prejavujú vo forme mravenčenia, vibrovania alebo pocitu tepla v čakrách.
Rovnako aj slovo energia to vystihuje dosť dobre – možno by sa to dalo prirovnať akoby cez Vás prechádzal určitý špecifický typ elektrickej energie. (A len ako odbočka od témy Nikola Tesla každý deň dával svoje telo pod veľmi vysoké napätie, mnoho voltov – tým, že frekvencia energie bola milión hercov, tak mu to neublížilo. Niečo podobné som neskúšal na sebe, ale viem si predstaviť, že by to mohlo aspoň približne symbolicky pripomínať pociťovanie spirituálnych energií pri meditácii).
Neodporúčam sa jednej čakre venovať viac ako 3 minúty. Ideálne je tak cca 30 sekúnd až jedna minúta. Striedavým a frekventovaným sústredením sa na jednotlivé čakry sa sprietočňujú energetické dráhy a máte lepšie výsledky. Počul som aj o koncepte vo svete ezoteriky že celý deň sa venovať len jednej čakre – neodporúčam – nebudete mať dobré výsledky.
Postupom času je dobré ak sa naučíte pociťovať energie nie na úrovni fyzického tela a nervov ale na úrovni energetického tela, to jest na úrovni vedomia / mysle.
                   V celom tomto návode / článku sa niektoré veci ťažko popisujú slovami, nakoľko sa odohrávajú na energetickej rovine.
                   Je možné energie v éterickom tele aj detektovať prístrojmi? Zatiaľ nemáme technológie, ktoré by to dokázali, alebo aspoň o tom neviem, avšak čo sa detekovať určite dá sú fyziologické zmeny počas intenzívnej meditácie, počas intenzívneho prúdenia energií. Jednalo by sa zrejme ale o veľké investície do vedeckého výskumu byť schopný odfiltrofať všetky nepotrebné a rušivé fyziologické parametre a podobne. Určité zmeny v mozgu by bolo možné racionalizovať materialistickým vysvetlením avšak významné fyziologické zmeny v bunkách by sa skeptikom vyvracalo ťažšie. Mohlo by sa jednať najmä o veľmi detailné meranie rôznych elektrických parametrov v bunkách, napríklad elektrické napätie v jednotlivých bunkách, rôzne elektrické parametre v nervových zakončeniach po celom tele (teda nie v mozgu). Energetické vibrácie sa tiež prejavujú fyzicky v tele. Možnosť detekovať jemné vibrácie v bunkách celého tela alebo aspoň povrchu pokožky.
Silné energetické výrony, ktoré sú jasne viditeľné je vidieť napríklad pri meditačných technikách prenosu energie na druhých napríklad v joge šaktipat, ale podobné som videl aj pri taoistickýh liečiteľoch mníchoch majstroch. Jedná sa o rôzne svalové triašky.
    Je to trochu väčšie odbočenie od témy ale keď už hovorím v kontexte tohto membránového elektrického napätia v bunkách, v týchto súvislostiach mi napadlo, že kuchynská soľ, výživový doplnok draslík, a lieky typu ACE inhibítor* (na zníženie krvného tlaku) môžu mať buď pozitívny alebo negatívny vplyv na meditácie energetického typu to jesť na pociťovanie energií ako napríklad práca s čakrami alebo sprietočňovanie. Experimenty som žiaľ zatiaľ nerobil, i keď z logiky veci sa skôr zdá, že kuchynská soľ by mala mať pozitívny efekt a draslík a ACE inhibítory negatívny.
                   *pokiaľ užívate liek kategórie ACE inhibítor, spoznáte ho podľa toho, že po užití potrebujte urýchlene močiť, liek funguje na princípe dehydratácie a urýchľuje práce obličiek a tvorbu moču.
 

Afirmácie

Čo je to afirmácia? Ako definovať tento pojem? Môžu existovať rôzne definície a významy ako definovať tento pojem, avšak teraz popíšem čo pod týmto pojmom myslím ja.
V slovníku cudzích slov nájdeme význam afirmácie nasledovný: „kladné tvrdenie, potvrdenie, ubezpečenie, presvedčenie“.
                   Jedná sa predovšetkým o prvok v meditačnej technike na ktorý je potrebné dávať veľký dôraz, myšlienkovo treba dávať do tohto prvku veľa pozornosti. V meditácii môžu byť menej dôležité afirmácie do ktorých treba dávať len minimum energie a pozornosti a naopak.
                   Odporúčam aby ste vždy analyzovali sami keď praktizujete meditáciu, skúmajte čo Vám pomáha, čo Vám ide, skúmajte kde máte nedostatok, na aký prvok zabúdate, do akého prvku venujete nedostatok pozornosti a naopak.
                   V zmenených stavoc vedomia pri meditácii je možné afirmovanie simultánne protichodných princípov – aj to je často veľmi dôležité a potrebné.
 

Automatizácia procesov pri meditácii

Automatizácia procesov pri meditácii. Čo to vlastne je? Niektoré meditačné techniky môžu byť zložitejšie a viac komplexné. Zdajú sa byť zložité. Neskôr sa ale tréningom zautomatizujú a už nepôsobia tak zložito.
Je to ničo podobné ako riadenie auta. Na autoškole je to ťažké. Začiatky sú ťažké. Zosúladenie radenia rýchlosti spojky, plynu, a ešte popri tom pozerať na cestu a dbať na dopravné predpisy.
 

Nadis: Popis a fungovanie energetického tela

Čo sú to nadis si môžete ľahko dohľadať. Jedná sa o určité energetické dráhy v celom energetickom tele. Istý indický autor jogy vystihol nadis veľmi dobre. Sú to niečo ako cievy, žily, tepny, kapiláry nie však vo fyzickom ale energetickom tele.
Obrazne povedané, nadis zahŕňajú veľké dráhy, veľké tepny ktoré sa rozvetvujú na početnejšie menšie. Nadis by sa dali prirovnať aj ku dopravnej cestnej sieti. Máme diaľnice, rýchlostné cesty, cesty prvej druhej, tretej triedy.
Nadis je tiež možné veľmi zjednodušene prirovnať tiež k akejsi 3D sieti v energetickom tele.
Nič nedokáže človeku pochopiť nadis lepšie ako kvalitná ilustrácia. Žiaľ kvalitných ilustrácii sa dá nájsť len veľmi ťažko a je ich veľmi málo. Jediná ilustrácia ktorá sa aspoň trochu blíži realite je táto. S touto druhou ilustráciou som menej spokojný ako s tou prvou ale tiež aspoň trochu ujde. Táto ilustrácia tiež nie je odveci.
    Mimo témy ale tiež perfektná ilustrácia, ktorá vystihuje engregor. Ilustrácia samá o sebe by vyžadovala určitú kratšiu prednášku, prečo je to dobrá symbolika a čo si tam všímať. … Ako dokáže náboženstvo zrobotizovať človeka.
                   Joga ale nie je jediný typ spirituality, ktorý hovorí o nadis. Čínsky taoizmus tiež hovorí o sieti v energetickom tele, akupunktúrne dráhy, body a podobne. K akupunktúrnym ihlám, čo je liečiteľská metóda, ktorá sa z toho neskôr vyvinula som trochu skeptický, ale to už trochu odbáčam od témy.
V skutočnosti o podobnom popise energetického tela hovorí podstatne viac kultúr ako len joga a taoizmus.
                   Optické káble pre dekoračné účely nám naozaj krásne symbolizujú, vizualizujú a vyjadrujú dráhy nadis. Super videá. Odkaz1, odkaz2, odkaz3. Zmena farieb tiež trochu pripomína pohyb a presun energie po dráhach. Správna predstava trochu pripomína akoby sieť takýchto vláken bola v našom energetickom tele a to najmä vertikálnym smerom.
                   Nadis tiež môžeme prirovnať ku klasickým elektrickým káblom ale v tele. Jedná sa ale o metaforické prirovnanie. Kladný a záporný pól. A energia prúdi oboma smermi proti sebe
                   Ako pracovať s nadis v praxi v meditácii? V praxi sa v meditácii pracuje len so sušumna nadi, je umiestnená v mieche a je to akási „diaľnica“. V žiadnom prípade neriešte rôzne presné umiestnenia celej tejto siete, pretože nijak Vám to nepomôže. Navyše rôzne detailné staroveké popisy môžu byť značne subjektívne. Pri meditácii sprietočňovania sa vylaďujeme všeobecne na 3D energick sieť energetického tela rovnomerne po celom energetickom tele, žiadne dokonalé umiestnenie energetického tela.
 

Prečo názov meditácia sprietočňovania / vodivosti?

Meditačná technika ktorú môžeme nazvať meditácia sprietočňovania alebo meditácia vodivosti. Prečo taký názov?
Meditačnú techniku najviac vystihuje to, že jej základným cieľom je sprietočňovanie energetického tela.
Meditácia, jej návod na ňu, sa slovami vysvetľuje dosť ťažko pretože jedná sa o proces na energetickej úrovni, ale pokúsim sa.
  • Vyladíme sa na energetické telo s nadis ako je zobrazené na hore uvedených ilustráciách a pri meditácii zoberieme do úvahy ich popis. Netreba dokonalú vizualizáciu, stačí intuitívne cítiť
  • vylaďujeme sa hlavne na hlavu krk a trup, sem tam ale môžeme viesť pozornosť aj na končatiny
  • cez siedmu korunnú čakru prijímame energie od absolútna a energiu „redistribuujeme“ rovnomerne po celom energetickom tele
  • vizualizujeme / trénujeme vodivosť energetického tela. Keď mám sústredenú energiu napríklad v korunnej alebo srdcovej alebo šiestej čakre alebo akejkoľvek ľubovoľnej inej časti energetického tela, z tejto jednej oblasti som schopný preniesť prostredníctvom dobrej vodivosti, prostredníctvom „optických káblov“ energiu ľahko a rýchlo rovnomerne po celom energetickom tele alebo aspoň jeho veľkej časti. Trénujeme vodivosť a prietočnosť
  • každé miesto energetického tela je prepojené s ostatnými. Keď sa energetizuje jedno miesto /oblasť /časť, energetizuje sa rovnomerne celé energetické telo. Vnímať prepojenosť energetického tela
  • (prenos energie zo siedmej do prvej čakry)
  • pociťujeme prúdenie a pohyby energií cez nadis a energetické telo
  • počas meditácie dochádza ku čisteniu energetických dráh
  • keby sa Vám aj hneď nepodarilo pochopiť tento návod, môže sa stať, že niekedy spontánne či už v meditácii alebo mimo nej (napríklad pri zaspávaní alebo zobúdzaní) spontánne začnete robiť túto techniku a pochopíte ju na energetickej úrovni. V takom prípade si treba zapísať niekde čo ste zažili, čo ste cítili, na akú afirmáciu sa potrebujete vyladiť aby ste sa znovu vedeli do meditačnej techniky vyladiť.
 

Záverom

Tento návod napísať bolo v celku náročné. Na tento článok som sa dobre pripravil v zmenených stavov vedomia aby som ich dobre odkomunikoval
 

Projekt 3D obrázkov a 3D animácii priebehu meditačných techník

Ako sa hovorí je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť. Dobre urobené animácie môžu veľmi významne pomôcť ľuďom s jednotlivými meditačnými technikami ako ich robiť.
Animácie môže vytvoriť buď človek, ktorý sám meditoval alebo danému grafikovi musí radiť človek, ktorý meditačné techniky veľmi dobre ovláda. Možnosť opráv, evolúcie, vylepšovania animácii či obrázkov aby čo najlepšie zodpovedali realite.
 

Filozofický troj-princíp

Jedná sa o princíp ktorý sa týka ako aj meditácie tak aj viac širšom význame celkového filozofického princípu a prístupu k životu.
  • Princíp ja
  • Princíp Inteligencie / Absolútna
  • Princíp bytosti
 
  • Princíp ja – v meditácii a v živote sa spoliehame len na seba
  • Princíp Inteligencie / Absolútna – v meditácii a v živote sa spoliehame na pomoc Absolútna a prosíme ho o pomoc
  • Princíp bytosti - v meditácii a v živote sa spoliehame na pomoc vyspelých bytostí z vyšších dimenzií a prosíme ich o pomoc
 
Existuje možnosť kombinácie týchto afirmácii do ktorého prvku dáme koľko pozornosti. V rámci možnosti by sme mali vždy uprednostniť Princíp ja.
                   Inteligenciu alebo bytosti môžeme prosiť o rady s meditáciou alebo o energie.
 
S touto témou tiež trochu súvisí problematika splynutia individuálneho Ja s Inteligenciou / Absolútnom, prechody medzi oboma princípmi (rôzna miera prechodov), strata individuálneho ja vs. plné uvedomovanie si individuálneho ja.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára