nedeľa 12. februára 2017

Prvky šamanizmu vo filme Avatar

Tento film si môžete stiahnuť aj cez uloz.to.
Film Avatar si najviac užijete a pochopíte až vtedy, ak si v ňom všimnete všetky prvky šamanizmu, ktoré sú v ňom. Tých prvkov a symboliky je tam veľa.
Problematika Avataru sa veľmi týka aj súčasnej ťažby pralesov v Južnej Amerike, kde je ohrozená nie len príroda, ale aj nekontaktované domorodé kmene. V nedotknutej prírode v pralesoch je veľká mágia a sila, čo si my ľudia v Európr ani nedokážeme predstaviť.
Ďalšia symbolika filmu Avatar je aj v osude Slovanov: vedecké pramene hovoria,že Slovania žili domorodým spôsobom života. Drsný systém kresťanstva zlikvidoval domorodú Slovanskú kultúru a vykynožil prírodu. Nedotknutá príroda v Európe je minulosť.
Vo filme vidíme prvky panteizmu https://cs.wikipedia.org/wiki/Panteismus, vidíme tam akými kult Matky Zeme alebo Matky Prírody. Matka zem bola v spiritualite Slovanov a pôvodného kmeňového amazonského šamanizmu ako najdôležitejší prvok v spiritualite. Matku Zem vnímali ako živú bytosť – to si môžete všimnúť aj vo filme.
Dej filmu sa odohráva na cudzej planéte – mimozemské civilizácie zohrávajú v spiritualite Amazonských šamanov významnú rolu.
Podobne ako dopadla civilizácia z tohto filmu dopadla aj samotné planéta Zem a ľudstvo avšak s tým rozdielom, že ľudstvo dopadlo zle – so zlým koncom. Planétu Zem ovládli veľmi negatívne mimozemské civilizácie, ktorých cieľom je čerpať energiu s ľudí a to tak, že vyvolávajú vojny a robia všetko pre to, aby na planéte Zem vytvorili čo najviac utrpenia. Tieto negatívne mimozemské civilizácie sú prepojené s tzv. tieňovou vládou v politike.

Ďalšie prvky, ktoré sú spoločné vo filme Avatar a v spiritualite Juhoamerických šamanov a Starých Slovanov
Vo filme môžeme vidieť ako domorodci vedeli telepaticky komunikovať so zvieratami – šamani to tiež dokážu.
Odprosovacie obrady po usmrtení zvieraťa – odprosenie ducha zvieraťa kvôli usmrteniu pre účel konzumácie alebo z bezpečnostných dôvodov, keď hrozilo usmrtenie divokým zvieraťom.
Vidíme Matku Zem ako inteligentnú bytosť zjednotenú so zvieratami: matka zem vypočula prosby, ovplyvnila správanie sa zvierat a zvieratá usmrtili dobývačných vojakov. Matka zem je akýsi Inteligencia, ktorá má ochranné mechanizmy.
Hlas predkov a kult predkov – prvok dôležitý hlavne v Slovanskom šamanizme.
Vo filme vidíme telepatickú komunikáciu na diaľku medzi hlavným hrdinom filmu a jeho priateľkou-domorodkyňou. Šamani túto vec ovládajú tiež.
Vo filme vidíme mnoho prvkov astrálneho cestovania: to samo o sebe že daný človek dokázal byť prepojený a nadobudnúť identitu obyvateľa Plandory je prvok astrálneho cestovania – skúsení šamani sa dokážu v stave opusteného tela ísť na inú planétu tam si zhmotniť telo domorodcov a nadobudnúť identitu domorodca na inej planéte.
Učenie šamanizmu hovorí, že tá istá bytosť môže obývať viacero planét – teda môže prejsť s jednej planéty na druhú – tento prvok vidíme na konci filmu, kedy niektorí pozitívni pozemšťania (vrátane hlavného hrdinu filmu) trvalo zostali na planéte u domorodcov – bolo tam vidieť akýsi obrad – akoby duša prechádzala z ľudského tela do tela „mimozemského“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára